Delningsekonomi – varför den gemensamma tvättstugan är bäst 

Gemensam tvättstuga som man delar är bäst

I dagens Sverige har intresset för delningsekonomi ökat. Välja att åka bilpool, låna verktyg, byta grejer med varandra istället för att köpa nytt. Det är vardagssaker som gör skillnad. Att dela och använda resurser gemensamt är bra ur ett hållbarhetsperspektiv, vilket leder oss in på fördelarna med en gemensam tvättstuga. Vid närmare eftertanke är det ju faktiskt en föregångare till delningsekonomin. Men varför är den gemensamma tvättstugan så bra och vad kan vi göra för att delningsekonomi inte förblir ett fint ord utan även fungerar i praktiken. 

Gemensam tvättstuga - det bästa valet för ekonomin och miljön

Tänk dig en gemensam tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp som delas av 30 lägenheter i ett flerfamiljshus. Utan en gemensam tvättstuga skulle varje lägenhet behöva varsin tvättmaskin och varsin torktumlare. Att dela på fyra professionella produkter istället för att använda 60 maskiner med sämre kvalitet är både klimatsmart och mer ekonomiskt.
 
Med professionella maskiner kan flera hushåll både tvätta och torka sin tvätt under en och samma dag. Det innebär att en gemensam tvättstuga har lägre miljöpåverkan samtidigt som kostnaden för drift och inköp minskar. Lägger man till installation, reparationer, underhåll och återvinning sänks den totala livscykelkostnaden (LCC) markant jämfört med tvättstugeutrustning i varje lägenhet.

Varför ska den gemensamma tvättstugan prioriteras i exempelvis BRF:en eller hyreshuset?

I en tvättstuga i hyreshuset finns professionella maskiner som är tillverkade för att klara av högre belastning. Utrustningen håller länge, även om den används varje dag, året om. En professionell tvättmaskin är konstruerad för att hålla i ca 15 år och startas upp till 10 gånger per dag i jämförelse med konsumentmaskiner som har en hållbarhet på ca 5 år om den står i hemmiljö och startas en till två gånger per dag.
 
Professionella maskiner är av betydligt högre kvalitet, snabbare och mer energieffektiva. Med rätt utrustning kan man på bara tre timmar få undan stora mängder tvätt. Tvättat, torkat och klart för användning. Att ha en tvättmaskin i varje hushåll leder ofta till onödigt många tvättar när maskinen alltid finns till hands och är ledig. Då är det lätt hänt att maskiner startas halvfulla och att kläder tvättas oftare än vad som behövs. Det leder i sin tur till ökad miljöpåverkan och högre kostnader. Med en gemensam tvättstuga begränsas kostnader för underhåll och drift till ett fåtal maskiner istället för åtskilliga produkter i varje hushåll och platsen som tvättstugan hade tagit upp i bostaden kan användas till annat.

Produkter för den gemensamma tvättstugan!  

För att göra skillnad måste den gemensamma tvättstugan användas 

Visst kan det vara bekvämt att tvätta i lägenheten. Men fördelarna med att dela tvättstuga med andra är betydligt bättre för miljön och för ekonomin. Det är självklart vad som är bäst på pappret, men då gäller det att den gemensamma tvättstugan används. Målet blir därför att skapa en miljö dit de boende väljer att gå med sin tvätt istället för att tvätta i lägenheten.
 
Vår filosofi är att skapa tvättstugor som är trivsamma, funktionella och användarvänliga med pålitliga och effektiva maskiner. Vi är övertygade om att tvättstugor som har högre trivselfaktor används i högre utsträckning och även sköts bättre av de boende. Det som är fint vill man bibehålla och ta hand om. Drömtvättstugan hos Brf Karlstadhus 10 är ett bra bevis på det. Efter att PODAB skapade deras nya tvättstugemiljö är det många i föreningen som väljer att boka tvättstugan trots att det finns en tvättstuga närmare lägenheten. Allt finns kvar på samma plats och är välskött vilket visar hur mycket tvättstugan betyder för medlemmarna. Det ska vara en självklarhet att trivas i tvättstugan. Lägger man ner tid och energi på att planera tvättstugan i er Brf rätt från början, lönar det sig i det långa loppet.

 

Dags att uppgradera er befintliga tvättstuga? 

Många fastighetsägare och bostadsrättsföreningar har gamla maskiner i sina tvättstugor. Gammal utrustning kostar mycket i drift, förbrukar mycket energi och är stora miljöbovar. Generellt sett är det lönsamt att byta ut maskiner som är äldre än 15 år. Byter man ut gamla torktumlare och torkskåp till nya med värmepumpsteknik och ansluter tvättmaskinerna till varmvatten, som dessutom värms upp med fjärrvärme, kan man mer än halvera driftkostnaderna. Även ett gammalt torkrum kan energieffektiviseras genom ett byte från värmefläkt till modern torkrumsavfuktare.

Har ni äldre maskiner i er gemensamma tvättstuga som ni vill byta mot nya effektiva och energisnåla maskiner? Vi besöker tvättstugan och hjälper er till rätt lösning. Behovsanalys och energikalkyl ingår. Vi är bara ett samtal bort från er nya bekymmersfria tvättstuga. 

Gemensam tvättstuga - bäst för alla

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

    Tack för din offertförfrågan.

    Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

    Koden: