Energibovar i tvättstugan 

 

Tips på hur man minskar kostnaderna och energiförbrukningen 

Det finns en del att tänka på för att spara energi och vatten i den gemensamma tvättstugan. En bra början är att titta på vilka produkter som finns i tvättstugan och fundera över hur väl utrymmet är planerat. För att guida er rätt har vi samlat ihop tips på hur ni kan minska kostnaderna och minimera fastighetens klimatpåverkan.

 

Att torka är det som drar mest energi i tvättstugan

Är era torktumlare äldre och av evakuerande modell?

Tekniken går framåt och det bästa ur ett energiperspektiv är att använda sig av torktumlare med värmepumpsteknik. Jämfört med en torktumlare av evakuerande modell sparas upp till 50% i energiförbrukning.
 
Att byta till ny utrustning är en bra början och väljer ni en torktumlare med värmepump är det ännu bättre. Hos bostadsrättsföreningen Steglitsen stod en gammal torktumlare med en energikostnad på ca 7400 kr/år. När den byttes mot en torktumlare med värmepump, blev energikostnaden i stället 3400 kr/år. Uträkningen är baserad på 2020 års elpris.
 

Om ni har torkskåp, hur effektivt är det egentligen?

Ett 20 år gammalt torkskåp kan förbruka så mycket som 6 kWh/torkomgång. Dessutom har äldre modeller ofta ett vred och torktiden kan justeras manuellt. Man brukar kunna ställa in torkskåpet på att torka i upp till 4 timmar vilket ofta resulterar i att torkskåpet står och går längre än nödvändigt.

 
Nya torkskåp är effektivare med finesser som sparar mycket energi. Våra torkskåp är alla utrustade med HTS, Humidity Tracking System. En fuktsensor känner av när tvätten är torr och stänger av torkskåpet automatiskt. Det går mycket snabbare att torka eftersom tekniken utvecklats. Torkskåpet ProLine TS 63 E torkar klart på ca 42 minuter och förbrukar bara 3 kWh/torkomgång. Det tar lite längre tid att torka i ProLine TS 63 VP som torkar klart på 58 minuter men värmepumpstekniken gör att det bara förbrukar 1,7 kWh/torkomgång.
 

Har torkrummet rätt utrustning?

Ett vanligt fel vi stöter på är att torkrum är utrustade med endast en värmefläkt. Det är ineffektivt eftersom den varma och fuktiga luften inte försvinner utan cirkulerar runt i utrymmet. I ett torkrum behövs en avfuktare som tar upp den fuktiga och varma luften och avlägsnar den från rummet.
 
Här kan du läsa mer ingående hur man effektiviserar torkrummet >>

Att tänka på när det gäller tvättmaskiner och energiförbrukning

Effektiva tvättmaskiner minskar energiförbrukningen

Tvättmaskinens energiförbrukning är inte den stora boven i tvättstugan, men tillsammans med vattenförbrukningen spelar den roll, många bäckar små! Om vi tittar på exemplet Brf Steglitsen igen, så sparar de 1200 kr/år i energiförbrukning eftersom de har bytt ut sina gamla maskiner mot två effektiva tvättmaskiner, StreamLine TM 9070. Uträkningen baserad på 2020 års elpriser.
 

Hur väl avvattnar tvättmaskinen textilierna?

Vid val av ny tvättmaskin är det smart att titta på hur väl tvättmaskinen avlägsnar vattnet från textilierna. Ju torrare tvätten är när den tas ut ur tvättmaskinen, desto snabbare och mindre energikrävande blir torkprocessen. Hur mycket vatten som finns kvar mäts i restfuktighet. Tvättmaskin StreamLine TM 9070 har lägst restfuktighet på marknaden med 43% fukt kvar i plaggen efter tvätt. Se exemplet nedan för att förstå vad det innebär i praktiken.

 

 
Exempel:
Många tvättmaskiner har en restfuktighet på 50%, medan StreamLine TM 9070 har 43%. Skillnaden på 7 procentenheter motsvarar lika mycket vatten som det finns i en 50 cl läskflaska. Man brukar säga att det tar ungefär en timma och torka bort en liter vatten. Därför sparas både tid och energi då man centrifugerar bort fukten i stället för att torka bort den. Det är värt att tänka på vid val av ny tvättmaskin!
 

Kan ni varmvattenansluta tvättmaskinerna?

Tänk på att det är energieffektivare att koppla in tvättmaskinen mot både varmt och kallt vatten i stället för enbart kallvatten. Alla tvättmaskiner i PODABs sortiment kan kopplas mot varmvatten utan extra kostnad. Det bidrar till en lägre energiförbrukning vid tvätt. Vid en renovering kan man passa på att dra fram varmvattenledningar så det är klart, även om det är möjligt att varmvattenansluta tvättmaskiner i efterhand.

Brf Steglitsen sparar 6188 kWh/år

Att satsa på en miljövänlig tvättstuga innebär sänkta energi- och driftskostnader. Något som gynnar miljön såväl som ekonomin. Med PODABs nya produkter kommer Brf Steglitsen att sänka sina driftskostnader från 28 722 kr/år till 13 643 kr/år. Det innebär en besparing på hela 15.079 kr per år baserat på 2020 års elpriser. Räknar man på besparingen år 2022 blir den 30.000 kr per år!
 
Med enkla medel kan man omvandla en äldre tvättstuga till en miljövänlig tvättstuga som både sparar pengar och är trevlig att vistas i.

Vilka besparingar kan ni göra?

Vill du också veta hur stora besparingar du kan göra i din tvättstuga? Tveka inte att kontakta oss, vi hjälper dig att ta fram en gratis energikalkyl.

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

    Tack för din offertförfrågan.

    Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

    Koden: