Hur manglar man? 

Så lyckas du med din mangling

Att mangla textilier är lättare än man tror och medför många fördelar. Vi tror att det är många som skulle vilja mangla men inte riktigt känner att man har den rätta knycken. Hur gör man egentligen? Är det inte väldigt komplicerat och jobbigt? Häng med här och lär dig manglingens ädla konst och upptäck hur enkelt det kan vara. 

 

3 olika sätt att mangla, beroende på textilierna

1. Mellanstora textilier manglas utanpå valsen

Lakan och dukar manglas utanpå valsen. Börja då med att mangla in nästan hela mangelduken. Lämna ett par decimeter för att fästa själva mangelgodset. Fäst textilierna mellan valsen och mangelduken. Håll emot lite i tyget när det matas in. När hela tyget är inmatat, låt det snurra några varv så det blir ordentligt platt. Vik sedan ihop textilierna när du matat ut dem. 

2. Långa eller tjocka textilier manglas igenom valsarna

Sådant som är för långt/tjockt manglas igenom valsarna och ner i uppsamlingsduken under mangelbordet. Börja med mangelduken helt inmatad kring valsen och mangla de långa textilerna flera gånger genom valsarna. Är textilierna fortfarande fuktiga kan man låta de hängtorka över natten, alternativt torka dem i ett torkskåp. Tänk på att rulla ut hela mangelduken och lämna den i uppsamlingsduken under mangelbordet för att torka när du är färdig.

3. Mindre textilier manglas inuti mangelduken

Örngott, servetter och diskhanddukar manglas inuti mangelduken. Mata ut mangelduken och lägg de mindre textilierna på rad på själva mangelduken. Starta processen och låt det snurra några varv innan du stänger av och matar ut. 

För bästa resultat - glöm inte att fukta och sträcka textilierna

Fukta textilierna
Bäst resultat får man om textilierna är fuktiga. I våra torkskåp och torktumlare kan man använda torkprogrammet stryktorrt, vilket ger textilierna perfekt fuktnivå före mangling. Ett annat alternativ är att använda en blomspruta och fukta tyget med samtidigt som tyget matas in i mangeln. Man kan även med fördel fukta själva mangelduken med blomspruta före manglingen.
 
Sträck textilierna
Innan man matar in tyget i mangeln är det viktigt att sträcka ut textilierna. Ta hjälp av en familjemedlem eller kompis eller använd dig av en lakansträckare som oftast finns i en gemensam tvättstuga. Det går också att mata in ena änden av tyget i mangeln och stänga av den, då har man ett motstånd och kan sträcka tyget. Vik textilierna så det passar mangelbredden, sen är det bara att starta maskinen. 

Varför är det så bra att mangla textilier?

Vad många inte tänker på är alla fördelar som finns med att mangla. Och då handlar det inte bara om textiliernas finish utan det finns också hälsofördelar. Idag lider många av damm- och kvalsterallergi, och bara genom att mangla sina sängkläder kan man minska dammhalten med 10-60%. Textilierna pressas ihop under hårt tryck och tyget är inte längre lika luftigt. De hårt pressade fibrerna i tyget gör att kvalster inte trivs. 

Utöver hälsofördelarna finns det en del andra trevligheter med att mangla 

  • Textilierna håller sig rena längre. I ett manglat lakan är textil-fibrerna hårt pressade, vilket gör att tyget inte drar åt sig lika mycket partiklar, damm och annan smuts.

  • Att mangla påverkar tygets utseende, speciellt linnetyg får en annan lyster när det är manglat jämfört med om man stryker det.

  • Har du koll på hur man manglar tar det betydligt kortare tid än att stryka, och framförallt får du ett väldigt fint resultat.

  • Med manglade sängkläder, dukar och handdukar är det lättare att vika ihop dem, de tar mindre plats och det blir enklare att hålla ordning i garderoben. 

  • Att sova i manglade sängkläder är som att sova i en hotellsäng, skönt med andra ord!

 

Hur fungerar en mangel?

Att mangla betyder att utsätta något för hård press. Och det är precis det som händer med textilierna. PODABs kallmangel KM 752 är en kraftfull mangel med ett tryck på hela 560 kg/cm². Det höga trycket och de hårda valsarna ger linnedukar, lakan och servetter en perfekt finish. Med ett transparent skyddsglas kan man övervaka manglingen. Kallmangeln är utformad för att minska risken för att lakan och annat tvättgods ska fastna, skulle det hända ändå stänger mangeln av sig automatiskt. Om man matar in för mycket tyg slår ett inmatningsstopp ifrån.

 

Källor:

https://www.expressen.se/leva-och-bo/darfor-ska-du-alltid-mangla-dina-lakan/

https://www.hemtrevligt.se/icakuriren/artiklar/test-rad/20161004/steg-for-steg-sa-kommer-du-igang-med-att-mangla/

Din offertförfrågan

Lägg till fler produkter

    Tack för din offertförfrågan.

    Vi återkopplar inom kort. Du får även en bekräftelse skickat till din angvina mejladress.

    Koden: